ДЕСТИНАЦИЯ ЛОГОДАЖ

Църква Св. Архангел Михаил, село Логодаж

     Името на църквата в селото е "Свети Архангел Михаил". Тя е сравнително нова, на около 50-60 години е. Построена е така, че да се използва дори от околните села Обел, Клисура и Дренково. Отворена е само на големите селски празници и събори, Великден и на 08.11(Св. Архангел Михаил). Според вярванията, свети Архангел Михаил пази тялото на Моисей и превежда душите на мъртвите до ада или рая. Самото име Михаил буквално преведено означава "Кой е като Господ"?

     B народните вярвания е известен като "душевадец": Той се спуска при умиращия, с нож изтръгва душата му и я отвежда в отвъдния свят, където заедно със св. Петър я отправя в райската градина или в пъкъла (според това дали е праведна или грешна).

Късноантична винарска изба, село Логодаж

     Късноантичната винарна в местността Градище край село Дренково на 13 км западно от Благоевград, датира между IV и VI век. Тя е паметник на културата с огромно културно-историческо значение. Сградата има уникален за нашите земи архитектурен план - помещения за живеене, вътрешен двор, отбранителни кули, зърнохранилище. Винарната се намира в североизточните разклонения на Влахина планина. Разкопките на късноантичната сграда датират от 2003 г. Мястото до тогава е представлявало една голяма могила, с нищо не показваща, че под нея се крие огромна сграда. Винарната на два пъти е била нападана от нашественици, опустошавали са я и пожари, но тя винаги била възстановявана. Сградата се оказва уникална и за България, защото е запазена цялата височина на първия й етаж – нещо, на което много археолози могат само да се надяват Освен нея в землището на село Дренково има още 30 археологически обекта. Основните артефакти от археологически разкопки са кани, стомни, амфори, свидетелстват за голямата почит към виното. Свидетелства са намерени и тук, в късноантичната сграда. В нея археолозите са открили множество съдове и специална винарна, на която и съвременните винари могат да завидят. Традициите във винопроизводството и културата на виното по българските земи са по-древни от самата българска държава. Виното е съпровождало древните траки през целия им жизнен път. С вино празнували появата на новороденото, с вино изпращали покойника. Виното е почитано наравно с хляба.

Язовир Стойковци, село Логодаж

     Село Логодаж се намира на 15км западно от Благоевград по пътя за границата с Република Македония. На два километра от селото е разположен най-големият водоем в Благоевградския регион - язовир "Стойковци". Мaксималната дълбочина на язовира е 74 м, а дължината му е 2,5 км. Язовирът предлага добри условия за отдих, воден туризъм и особено за любителски риболов. На подходяща стръв могат да бъдат уловени както сом и шаран, така и щука, пъстърва и каракуда. Сомовете са най-големите риби в този язовир. Някои достигат до 100 килограма. Местен рибар улови сом 52 кг преди 1 година, но шаранът е по-честа жертва на любителите рибaри.

Едни уникални хора, село Логодаж

     Едно от най - големите богатства на този край са самите хора, с тяхното гостоприемство, патриотизъм, с невероятния си дух и усет за традиции. Благодарение на тях, българското, съхраняващо се в сърцата им, се разпространява надлъж и нашир. Да слушаш стари разкази с топла питка в ръка - просто безценно.