ДЕСТИНАЦИЯ ЛОГОДАЖ

Сурва, село Логодаж

     Тези обреди се организират от младежи, ръководени от женени мъже. Днес вече участие в т.нар сурвакарски игри взимат и жени. Маските са изработени лично от участниците и членовете на техните семейства от материали от собствените им домове, но вече често се използват купувани маски и костюми. Основните обредни действия в сурвакарските игри са свързани с прогонването на злите сили от селото. Зад маските си те крадат булката, гонят момите и жените на площада, крадат печки и контейнери и др.
Кои са те? Е, сами се опитайте да познаете.

Йордановден, село Логодаж Йордановден, село Логодаж Йордановден, село Логодаж

     Богоявление е един от най-древните християнски празници. Празнува се на 6 януари. Посветен е на раждането на Исус Христос и съпътстващите го събития: Обрезание Господне и Поклонението на Влъхвите. На този ден навсякъде, където има водоем, се извършва ритуалното хвърляне на кръста от местната църква. За да спазят традицията няколко смелчаци скачат в ледените води на язовир Стойковци, борейки се за Богоявленския кръст и който го хване, ще има късмет през цялата година. След изваждането на кръста се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет. На нея се обновява светената вода в храмовете. От нея всеки носи вкъщи. Тя пази от болести и пречиства душата. Ако искате и вие да се включите в борбата, моля заповядайте да си опитате късмета в ледените води на язовир Стойковци.

Светото раждане, село Логодаж Светото раждане, село Логодаж Светото раждане, село Логодаж

     Рождество Христово е един от най-големите християнски празници. На него християните честват раждането на Иисус Христос. Според Евангелието от Лука това станало в град Витлеем. Православните християни честват Рождество Христово всяка година на 25 декември. На този ден представителите на самодейската група Веселина Бойчева, Венка и Лета Новоселски, Гуна Грозданова, Божура Треновска, Мария Дундева и доброволци от селото подготвят макетите и сцената за Светото Раждане. След пиесата участници, зрителии гости на селото мога да опитат от домашно приготвените баници и питки, които самодейките приготвят с любов и нежност за здраве и берекет през новата година. Още не сте пробвали от баниците и погачите? Направете нещо по въпроса!

Лов и риболов, село Логодаж Лов и риболов, село Логодаж Лов и риболов, село Логодаж

     Ловният сезон за едър дивеч се открива първата седмица на месец септември и се ловува до 31 декември. Логодажката 43-та Ловно-рибарска дружина се състои от 100 души, но те се делят на 2-3 ловни групи по 10-15 човека. Най-честата жертва на ловците е дивата свиня. Най-изтъкнатите ловци от селото са Антон Малешевски, Георги Бакалски, братята Емил и Йордан Костадинови, Николай Савев, Мартин Кирилов, Росен Тренчев и др. Риболовният сезон се открива втората седмица на месец юни и продължава до началото на месец май, след това се закрива поради зарибяване на язовира. Най-честият улов е сом или шаран, в зависимост от стръвта и начина на риболов. Също така в язовир "Стойковци" виреят риби като толстолоб, каракуда, лин, слънчева риба и др. Ако сте любител рибар и искате да хванете нещо, се допитайте до местните експерти рибари Георги Савев, Иван Гогов, Тодор Бакалски и Антон Малешевски.